inkl.momsexkl.moms

Truckförarutbildning

Teoretisk och praktik utbildning. Deltagaren får göra både ett teoretiskt och ett praktiskt uppkörningsprov. Vid godkända prov utfärdas ett truckförarbevis. Här varvas teori med praktiska övningar.

Grundutbildning

Utbildningen ger grundläggande kunskaper och färdigheter för truckförare. I utbildningen ingår även trafik- och säkerhetsfrågor samt tillsyn av trucken.

Under utbildningen får du lära dig de regler, rättigheter och skyldigheter du har som truckförare och därmed minska riskerna för att skada dig själv och andra. En korrekt utförd tillsyn av trucken är viktigt för att lära dig minska slitaget och undvika stillestånd på trucken.

Du kan välja att utbilda dig på olika trucktyper. Samtliga utbildningar är dock upplagda enligt nya läroplanen TLP 2. Genomgående i utbildningen är säkerhet, ergonomi, logistik och ekonomi.

Utbildningen delas in i tre områden:

TLP 2-utbildningen ger truckföraren goda kunskaper om och goda färdigheter i:

Omfattning

Varierar beroende på förkunskaper och erfarenhet. Det ställs sedan 1/7 2008 skärpta krav på den som kör truck, hjullastare och skylift. AFS 2006:4 – 2006:6. Förutom att det ska finnas förarbevis ska även arbetsledningens skriftliga tillstånd finnas. Många företag i både Sverige och Norge har skärpt kontrollen vid t.ex. lager, sågverk, värmeverk m.fl. ställen. Förare som inte haft godkända bevis med sig har inte fått lasta/lossa själva.

Kursinnehåll

Kursen består av den teoretisk del och en praktisk del enligt TLP 2 samt TYAs krav. Intyg utfärdas efter godkända prov.

Validering och examination

Du har kanske arbetat under lång tid med att köra truck och/eller hjullastare men inte genomfört någon utbildning. Då har du möjlighet att få den teoretiska bakgrunden och visa upp dina kunskaper praktiskt. Detta förutsätter att du kan uppvisa ett arbetsgivarintyg på att du har minst 30 månaders vana från aktuell maskin.

Utbildningsbevis

Kurslängd