Hjullastarförarutbildning

Grundutbildning
En grundutbildning som ger de kunskaper och färdigheter som krävs för att klara de vanligaste arbetsuppgifterna för hjullastare: pallhantering, stapling, lastning och lossning, skophantering m m.

I utbildningen ingår också kunskaper om daglig tillsyn, säkerhets- och trafikfrågor.

Mål
Utbildningens mål är att du ska kunna framföra maskinen på ett tryggt, säkert och miljömässigt effektivt sätt.

Utbildningen ska ge dig kunskaper så att du ska kunna: utföra säkerhetskontroller, daglig tillsyn och underhåll av maskinen, veta dess uppbyggnad och arbetssätt , du ska kunnavälja rätt tilläggsaggregat för uppgiften , kunna placera hjullastaren så att största stabilitetsfaktor uppnås vid olika situationer . Du ska också veta metoder man kan använda för att öka maskinens framkomlighet , för losskörning och lossdragning. Även ska du kunna beräkna lyftförmåga enligt lyftdiagram och utföra olika typer av lyft . Du kommer också att få kunskaper i hur man manövrera hjullastaren efter teckengivning och radiodirigering gällande regler för att framföra hjullastare på väg. Och arbeta på ett kvalitets-, miljö- och säkerhetsmedvetet sätt
För maskinförare inom Transportbranschen (TYA) och Byggnadsindustrin (BYN) fordras yrkesbevis.

Omfattning
Tid: Varierar beroende på förkunskaper och erfarenhet

Utbildningsbevis
Efter godkänd kurs erhåller kursdeltagarna en utbildningsbok och efter 30 månaders yrkespraktik sänds utbildningsboken till TYA som utfärdar yrkesbevis.

Det ställs sedan 1/7 2008 skärpta krav på den som kör truck, hjullastare och skylift. AFS 2006:4 2006:6. Förutom att det ska finnas förarbevis ska även arbetsledningens skriftliga tillstånd finnas. Många företag i både Sverige och Norge har skärpt kontrollen vid t.ex. lager, sågverk, värmeverk m.fl. ställen. Förare som inte haft godkända bevis med sig har inte fått lasta/lossa själva. Arbetsmiljöverket gör besök på arbetsplatser och ställer krav på utbildning. Om du har behov av att uppdatera eller nyutbilda din personal så kan vi hjälpa till.

Kursinnehåll
Kursen består av den teoretisk del och en praktisk del enligt TLP 2 samt TYAs krav.
Intyg utfärdas efter godkända prov

Kurslängd – beroende på förkunskaperna
8 – 40 timmar

Validering och examination
Du har kanske arbetat under lång tid med att köra truck och/eller hjullastare men inte genomfört någon utbildning. Då har du möjlighet att få den teoretiska bakgrunden och visa upp dina kunskaper praktiskt. Detta förutsätter att du kan uppvisa ett arbetsgivarintyg på att du har minst 30 månaders vana från aktuell maskin.

Utbildningsbevis
Utbildning avslutas med slutprov såväl praktiskt som teoretiskt. Godkänd kursdeltagare erhåller utbildningsintyg och hjullastarförarbevis.

För mer information

Utbildningsansvarig: Jerker Holmblad

Telefon: 070-546 30 68


«   november 2018   »
MånTisOnsTorFreLörSön
   1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  

mer ...
hjullastare

 

 

Nyhetsbrev
Fick du inte vårt senaste nyhetsbrev, läs det här eller anmäl dig!

Besök oss på Facebook
r-foretagen